ploegen, eggen, frezen, zaaien, planten, groeien
Door: Stefanie
Blijf op de hoogte en volg Stefanie en Rob
13 Mei 2010 | Zweden, Larsbo
De tijd gaat snel en het lijkt hier nu wel zomer. Vandaag was het 18 graden en het is bijna altijd mooi weer. Hierdoor is de grond ook wel erg droog. Dat is weer wat minder maar die zon...heerlijk. Alle wolken lijken hier over te waaien.
Vannacht was ik om 3 uur op en toen zag ik dat de zon al opkwam! Is dat nu ook zo in Nederland? Rond 22.00 uur wordt het hier donker.
We genieten volop van alle bloemetjes en alles geurt en kleurt. De bomen krijgen hun blad en alle knoppen lijken op ontploffen te staan. De schapen zijn afgelopen zondag de wei in gegaan. Ik zou proberen om een klein filmpje te plaatsen. En anders wat foto`s.
Een paar dagen voordat ze naar de wei gingen zijn ze ontwormt. Dat was nog wel een klusje. Gestresste beesten zijn het dan. Ook in de wei, lopen ze helemaal achterin, begint er 1 vooraan de wei te rennen en te blaten (waarom?) en dan gaan ze allemaal rennen en blaten en even later zijn ze allemaal bij de stal. Tja en dat schapengedrag gebeurt wel een paar keer per dag.
Het ziet er heel erg mooi uit, al die schapen op het land.
Alle erwten zijn gezaaid en alle haver, tarwe en rogge. Ook hebben wij de meeste peultjes in de grond zitten. Vandaag hebben er al een paar hun hoofd boven de grond gestoken! Nu is Rob aan het oefenen met de miniluchtbuks van Pelle. Want stel dat de duiven zijn peultjes opeten! (hij is nu echt serieus aan het oefenen!) Voor de peultjes moesten we eerst nog een hele constructie opzetten. Dat was heel veel werk. 380 palen hebben we in de grond gezet, 800 meter net gespannen en 800 meter peultjes gezaaid. Jaja
De wortels zijn gezaaid en de uitjes geplant. Ook de aardperen zitten op de goede plek. De pastinaak, rode bieten en wat bloemen zaaien we morgen. De grond is hier heel erg gevarieerd in kwaliteit. Er is veel zand maar ook leem en klei. En we zitten natuurlijk in Zweden en daarbij horen ook de vele stenen. Pfff kruiwagens vol zijn er al van het land gehaald. Omdat het zo droog is hebben we last van de kluiten en dat betekent frezen met de handfrees. Ik vind dat echt verschrikkelijk werk. Dat ding gaat zo zwaar en maakt heel erg veel kabaal en stinkt. Ik hark liever.
Gisteren zijn we naar Ullrika geweest. Zij is een bekende KRAV (=ECO) groententeler uit de buurt. Een conculega zoals Rob dat noemt. Ze heeft aardperen van ons gekocht. jee zijn we weer 200 sek rijker (=20 euro)Daarna kregen we een rondleiding over haar tweemansbedrijf. Haar plantgoed zag er erg mooi uit. Haar machines stonden veelal een beetje weg te roesten. Toch werkte alles prima en was het erg leuk om te zien hoe zij alles aanpakt. Ze had ook schapen, maar die van ons zijn natuurlijk veel mooier.
Op 8 mei ben ik nog naar Gävle geweest met een paar koorleden. Het was een koordag waarbij allerlei verschillende koren samen een paar liederen gingen instuderen. s`Avonds was er een groot concert in de kerk. Het was veel Latijn en Haleluja maar het klonk echt grandioos met 70 goede stemmen. We hebben een hele dag samen geoefend en er was eten e.d. Het was echt een super leuke dag waarbij ik met heel veel verschillende mensen heb gepraat.
Natuurlijk was er ook een Nederlander al was ze wel 11 toen ze naar Zweden kwam en nu was ze in de 60. Ze sprak net zo Nederlands als ik Zweeds praat! Nou, ik ga maar eens kijken of ik nog wat plaatjes kan plaatsen. Ik mis jullie wel een beetje hoor! Gelukkig komen mijn ouders al over 21 dagen op bezoek. Gezellig!
Helsingar, Stefanie
13 Mei 2010 - 19:12
Irmgard:
Ha lieve Stefanie,
Wat klinkt dat allemaal groeizaam. Lijkt me heerlijk om zo in en met de natuur verbonden te mogen werken. Mooie groenten kweken jullie. En wat heerlijk 18 graden. Dat is hier momenteel wel anders. 's Nachts vriest het licht en overdag een dik wolkendek en niet warmer dan 10 graden. Soms zelfs 7. Gewoon best wel koud dus. De komende dagen schijnt het iets warmer en zonniger te worden. Ik vraag me steeds af of het iets te maken heeft met die aswolk. Wel fijn dat er regen is gevallen want het is wel erg droog geweest ook al was het niet bloedheet. De natuur kan het goed gebruiken.
Grappig dat kuddegedrag van de schapen - zo blijven ze in beweging niet waar.
Ik wens jullie een prachtige groenten oogst toe en dat jullie bedrijf mag floreren.
Heel veel liefs,
Irmgard -
14 Mei 2010 - 12:26
Els:
Lieve Stefanie en Rob
Fijn dat het goed weer bij jullie is, hier was het echt koud, zelfs de winterjas en handschoenen aan gehad op de fiets.
Maar jullie hebben het ook hard nodig voor de groei en de bloei.
We hebben de eerste sla, spinazie en andijvie al gegeten uit eigen tuin. Voor Rob heb ik al een voorraad drop ingeslagen hoewel al dat snoepen eigenlijk niet goed is. Maar ja zo'n hard werkende jongen gun je wat. Stefanie jouw verlanglijstje, kruidenthee's klinkt gezonder zijn er ook nog "snoepdingen" die jij mist?. Pappa mistte wel zijn fietsmaatje met Hemelvaart.Misschien kan hij het straks inhalen.We missen jullie ook een "beetje" w.s hetzelfde "beetje" als jullie. Lieve groeten van Els. -
14 Mei 2010 - 13:11
Anja:
Lieve Rob en Stefanie,
Dit klinkt allemaal heel nijver en ondernemend! Els heeft trouwens ook helemaal gelijk: koud hier! Maar het lijkt nu wat normaler te gaan worden; net nu de scholen weer gaan beginnen.
Ook wij tellen de dagen dat we naar Zweden kunnen afreizen (en hopen dat er niets meer tussen komt!) En tja...over een beetje missen gesproken...dát hangt in de lucht....ook wij...
Dikke knuffel en heel veel liefs. -
01 Juni 2010 - 09:42
Madelinde:
Hoi!!
Het is vast heel hard werken maar mij lijkt het ook zo leuk! Lekker in de natuur en zelf plannen hoe je het allemaal wil runnen. Spannend hoor en mij lijkt het dan ook heel leuk als de eerste plantjes hun kopjes boven de aarde uit komen steken. Ik ben nu snijselderij en rozemarijn aan het verbouwen in mijn potje voor het raam. hahaha, daar moet ik het mee doen en m'n balkonnetje ;) . Ik heb laatst een stel lammeren gefotografeerd die ook heen en weer door het veld gingen rennen.. Als er 1tje begon, gingen er steeds meer mee doen en dan waren ze ineens weer rustig. Totdat er weer 1tje ging rennen. Zo schattig! Met van die bokkesprongetjes. Het is hier de laatste dagen heel regenachtig geweest dus ik hoop dat we hier zon krijgen :)
En nu ga ik je foto's nog bekijken.
Heel veel liefs van Madelinde -
03 Februari 2011 - 17:38
Anne:
Hallo Stefanie,
Op zoek naar de mogelijkheden om zelf groente en fruit te verbouwen in Zweden kwam ik je verslag tegen. Ik had niet gedacht dat de omgeving van Timra zich daar nog zo goed voor zou lenen. Ik ben benieuwd naar hoe het verder is gegaan.
Heb je nog goeie tips voor oude en koudebestendige eetbare gewassen?
Leuke site ook voor de achterblijvers.
Het ga jullie goed,
Groetjesw Anne, Zwedenemigrant in spé
07 Februari 2011 - 08:38
Stefanie:
Hoi Anne,
Ik heb niet je e-mail adres dus ik antwoord maar even zo.
Het klopt dat we erg noordelijk zitten betreft het verbouwen van groenten maar er zijn er nog een paar. Toch zijn ze erg zeldzaam. Het seizoen is dan ook erg kort en je moet er nog een ander beroep naast hebben in de winter. Wij zitten hier in een uithoek van het land wat voor een heel droog en zonnig klimaat zorgt. Per plaats in Zweden is het heel erg verschillend wat de mogelijkheden voor de groenten en fruitteelt zijn.
Wij hebben hier geen kas maar mocht je die hebben dan kan je al vroeg beginnen met opkweken en dan later uitplanten. De afgelopen 2 jaar is er erg veel sneeuw gevallen dus je hebt een hele stevige kas nodig. Wij hebben echt alles geteelt. De spinazie ging heel erg snel schieten en was geen succes. De mais had niet lang genoeg de tijd om te rijpen i.v.m. de kou. De fenkel schoot ook te snel de hoogte in. De eis voor de verkoop is echter veel minder hoog dan in Nederland. Ook een iet wat doorgeschoten fenkel hebben we kunnen verkopen op de markt.
Wortels en bieten verkopen super goed en zijn makkelijk te telen. We hadden veel meer kunnen verbouwen. Verder is het gewoon veel zelf uitproberen want de grond is ook erg belangrijk. De hoeveelheid stenen enzo..
Je schreef ook over fruit. Wij hebben hier in de tuin wat kleine pruimenboompjes en een paar kleine appelbomen. Ze zien er niet uit. Overal mos en kanker maar ze leven en ze geven een goede oogst. Maar het zijn geen grote vruchten.
Als je nog meer wilt weten. Mail me gerust. stefanie.rob@hotmail.com