gezinsuitbreiding - Reisverslag uit Larsbo, Zweden van Stefanie en Rob Morsink en Zweep - WaarBenJij.nu gezinsuitbreiding - Reisverslag uit Larsbo, Zweden van Stefanie en Rob Morsink en Zweep - WaarBenJij.nu

gezinsuitbreiding

Door: Stefanie

Blijf op de hoogte en volg Stefanie en Rob

09 Augustus 2010 | Zweden, Larsbo

Hallo allemaal,
Eindelijk laat ik weer eens iets van mij horen!
We zijn erg druk geweest de laatste tijd. Zowel met werken als met denken.
We zijn nu bijna een half jaar in Larsbo en we hebben soms best wat ergernissen tussen de boer en boerin en ons. Als de zomer voorbij is en we het weer een beetje rustiger krijgen (hopelijk) gaan we eens rond de tafel zitten en alles bespreken.
Ik ben er zelf ook nog niet zeker van of ik het wel leuk vindt om zo hard te werken en er haast niets mee te verdienen en zelden een vrije dag te hebben. Ook is ons sociale leven hier nog niet goed ontwikkelt. Jonge mensen zijn hier gewoon een zeldzaamheid. Dat is ook lang niet altijd even leuk.
Toch willen we dolgraag in Zweden blijven, maar misschien een andere plek?
Ik heb besloten om maar iemand te gaan zoeken die mij pianoles kan gaan geven in de winter. In september begint het koor weer met een nieuwe leidster.
Ik heb op de begravenis van de ex-vrouw van Pelle gezongen en wie weet ga ik hier vaker op begravenissen en hopelijk ook bruiloften zingen. Ik vond de begravenis heel erg onpersoonlijk. Dat zou toch beter kunnen.
Afgelopen weekend hebben we zowel zaterdag als zondag op de markt gestaan en best goed verkocht.
We stonden bij een restaurantje waar ze broodjes, ijs en keramiek verkochten.(dat soort dingen gaat hier heel erg goed samen)
Zaterdag kregen we gelijk koffie en wat lekkers erbij en op zondag werden we te eten gevraagd. We hebben nog een kinderboek meegekregen: mijn 1000 eerste woorden. Om te oefenen haha.
En ze verkopen nu ook onze meel. Zo snel gaat dat.
Het zijn echt super leuke mensen. Er werd mij gelijk gevraagd of ik ook niet wou leren pottenbakken. Ik weet alleen niet of ik zo geduldig ben.
Misschien kunnen ze mij beter Zweedse les geven zodat dat allemaal nog wat sneller gaat.
Morgen leveren we weer groenten aan de twee supermarkten in de ´buurt´. En daarna moeten we weer meel malen.
Vandaag hebben we 200 km gereden om bij de molen tarwebloem op te halen. Dat, griesmeel en roggebloem kunnen we niet zelf malen. Alle andere soorten meel wel.
Had ik al verteld dat we alle schapen hebben gemonstert zoals ze dat hier noemen? We hebben alle schapen gewogen, de rammen van de ooitjes gehaald en alle vachten en de lichaamsbouw beoordeeld.
Helaas hebben we kleine lammeren dit jaar. Er is weer een schaap ziek. Dit keer uierontsteking. Ze lijkt er bovenop te komen maar dat dachten we bij het vorige schaap ook en toen ging het op het laatste moment weer mis. Dus ik zeg maar niets.
O ja we hebben gezinsuitbreiding. We hebben er een jong poesje bij. Toby naar de oude kat van Marla. Toch denk ik bij nader inzien dat Toby een meisje is. Maar die naam krijgen we er niet meer uit. Het is ook moeilijk te zien. Wie weet is het toch ineens wel een jongen! Maar ze is heel erg lief. Ziet er toevallig bijna net zo uit als Moos. Ze is zwart wit, heeft een echt whiskas hoofdje en heeft zwarte voorpootjes met witte sokjes. Achter heeft ze een soort van witte broek aan met zwarte vlekken. We hebben haar gevangen. Het is een jong van een wilde kat hier op de boerderij die nu afgemaakt is omdat niemand de sterilisatie wou betalen en ze niet aan te halen was. Toby heeft Rob gevangen in een eigen gemaakte kooi met een klapsysteem. Pelle wou hem ook afmaken maar als wij er voor zouden zorgen (lees steriliseren) dan was het ok. Nu woont ze dus bij ons. Eerst moesten we echt met een stok eten in haar bakje gooien want anders kon je een haal krijgen en ze blies!. Maar na 3 dagen konden we haar al aanhalen en nu is het een echte knuffel. Luid knorrent komt ze languit op je buik liggen. Ze speelt dag en nacht met alles wat ze kan vinden maar vooral papieren propjes zijn erg leuk.
Dat brengt weer veel leven in de brouwerij!
Ik ga maar eens naar bed.
Ik hoop dat iedereen een fijne vakantie heeft (gehad)
Wij hebben nog veel markten in het vooruitzicht.
Tot horens!

• 10 Augustus 2010 - 07:22

Goedele Goossens:

Ha Stefanie, het gaat nog steeds goed zo te horen. Ik dacht bij gezinsuitbreiding natuurlijk meteen aan kinderen. Wie weet, bij de volgende ronde? Hé ik hoop dat jullie echt je eigen plekje kunnen vinden zonder troubles. Ik zit nog steeds in Zutphen, en op de Morgenster hebben we weer een nieuwe start gemaakt met ons team. We hebben een healingmethode geleerd die we nu ook toepassen en we hebben de ruimte samen weer ingericht. Dit geeft weer een impuls om nog beter te gaan werken en met meer plezier. Wie weet.
    Wens jullie veel goeds en liefde.
    Goedele

• 10 Augustus 2010 - 10:17

Anneloes:

Hee Stefanie!
    Wat een verhalen zeg!
    En wat leuk dat je Toby nog herinnert! Een erg goede naam ;)

Veel succes nog met al het "markten"!

Liefs

• 10 Augustus 2010 - 17:36

Herman:

Lieve Stefanie,
    Leuk om weer wat van je te lezen. Fijn dat de markten wel goed verkopen en dat je er ook wat mensen leert kennen. Zo'n eerste jaar blijft natuurlijk pionieren maar ik vindt dat je je er moedig doorheen slaat. Met die dode dieren zal je de moed soms wel in de schoenen zakken. Als de lammeren klein zijn zou je er deze herfst misschien een grotere ram op kunnen zetten.Of wat schapen proberen van een zwaarder ras.
    Ik heb vandaag de schoorsteen geveegd en de bovenkant opnieuw geteerd; en de dakkapel schoongeboend en gewassen met de autoborstel zodat ik hem opnieuw kan gaan schilderen.Donderdag gaan ze verder met de aanleg van de vijver.
    Ik ben benieuwd.
    Succes met de verkoop van de groenten enz. en de groeten aan Rob.
    Liefs papa

• 10 Augustus 2010 - 17:56

Ellen:

hey meissie,
    super fijn weer van je te horen.
    en zet 'm op!
    liefs van mij, Ellen.