Do it as you like (but do it my way!) - Reisverslag uit Larsbo, Zweden van Stefanie en Rob Morsink en Zweep - WaarBenJij.nu Do it as you like (but do it my way!) - Reisverslag uit Larsbo, Zweden van Stefanie en Rob Morsink en Zweep - WaarBenJij.nu

Do it as you like (but do it my way!)

Door: Stefanie

Blijf op de hoogte en volg Stefanie en Rob

15 September 2010 | Zweden, Larsbo

Eindelijk zit ik weer eens een weblog te schrijven. Elke keer wil ik het graag maar komt het er niet van. En nu is het heel erg mooi weer buiten maar toch zit ik achter de computer. Er is zoveel te vertellen!
De herfst is hier ingetreden. Rob en ik hebben al cantharellen gezocht (of hoe je die naam mag schrijven).
We laten elke keer door Ulla controleren of het wel de juiste paddestoelen zijn want we zijn er nooit echt helemaal zeker van. Tot nu toe hebben we nog geen fouten gemaakt. Het is nu allemaal wat geler buiten en het wordt ook wat kouder. Toch is het heel goed te doen. Zeker als het zonnetje schijnt zoals nu. We hebben ook al erg lekkere pruimenjam gemaakt!
Mijn koor is weer begonnen maar ik ga maandag voor het eerst naar een ander koor. Een koor met een uitgebreider reportoir. Ik ben benieuwd hoe dat gaat.
We gaan elke vrijdag naar de markt in Uppsala. Daar verkopen we elke keer bijna alles wat we meenemen.
Dat is mooi want de andere markten waar we heen gaan leveren doorgaands niet zoveel op.
We gaan in oktober ook veel van de lammeren slachten en dan komt er ook weer wat geld binnen. Gisteren hebben Rob en ik nog de rammen verplaatst en gewogen. Ze waren goed gegroeid. Allemaal wegen ze rond de 55 kilo. Omdat ze niet meer aan het krachtvoer gewent zijn, zijn ze moeilijk te lokken. Dat kostte dus wel wat tijd. Maar het is gelukt. Bij de volwassen schapen (met de ooi-lammeren) ging dat een stuk moeilijker! Daar moesten mijn zussen ook bij te pas komen en dan nog duurde het heel erg lang eer dat we de juiste opstelling hadden staan. We moesten toen de uiers van de schapen controleren op ontstekingen en de lammeren wegen. Ook moesten de lammeren van de moeders af. (De rammen hadden we al eerder gescheiden i.v.m. het dekken.) Dan was er ook nog een vrouw van de EU die 10 oornummers moest controleren.
Van Pelle moesten we de lammeren in het weiland aan de andere kant van de weg zetten. Dus s´ochtends ging (totaal niet onverwacht) de telefoon dat ze uitgebroken waren. Dus het hele zooitje moest weer verplaatst.
Nu lopen er toch weer 2 lammeren bij hun moeder. Hebben zij even geluk!
Het schaap met de uierontsteking leeft nog. Maar daar is ook alles mee gezegd. Ze heeft al haar wol verloren en haar uier is nog steeds erg ontstoken. Maar de dierenarts kost te veel geld...
In de samenwerking met Pelle en Ulla zijn ondertussen ergernissen opgetreden. Mede hierdoor: Pelle zegt dat we de dingen gerust op onze eigen manier kunnen doen maar geeft ons daar helemaal geen ruimte voor. We moeten alles precies op zijn manier doen en zegt dat wij totaal geen ervaring hebben in wat wij doen. Dat kan kloppen bij mij, maar Rob is toch erg goed opgeleid op het gebied van Tuinbouw en heeft veel praktijkervaring. Toch noemt Pelle veel dingen idioot die we doen.
Ach en er zijn nog veel meer dingen.
We willen ook graag op een dag rijden van Nederland gaan wonen. Rob wil dolgraag zijn eigen tuinbouw-bedrijfje opzetten en ik wil graag een andere baan erbij zodat we een vast inkomen hebben en ik veel andere mensen ontmoet en de taal helemaal eigen kan maken.
Ik mis het contact met mensen hier wel op de boerderij.
We zijn daarom aan het kijken wat de mogelijkheden in o.a.Dalsland zijn (Västra Götaland). Kunnen we iets gaan kopen, hoeveel gaat dat ongeveer kosten, waar kunnen we een goede afzet regelen voor de tuinbouw en waar kan ik werk vinden? Op dit moment is huren een goede optie i.v.m. het werk en als je naar een huisje zou willen kijken is het al snel 600 km rijden. En met ons tijdschema van markten e.d. kan dat niet zo snel. We zouden graag rond november december iets gevonden hebben.
Spannend allemaal dus!
Jullie horen nog van ons!
Groetjes!

• 15 September 2010 - 20:00

Marieke:

Ha Stef en Rob, de herfst is hier ook goed te voelen hoor! Wat dat betreft niet zoveel verschil. De titel van je verhaal is inderdaad heel treffend voor Pelle! Enneh leuke foto's...

Liefs fam Goorhorst-Morsink

• 16 September 2010 - 07:11

Herman:

Hoi Stefanie en Rob,

Opa Brandhorst is net weer vetrokken. Hij kreeg nog bezoek. Gisteren met z'n drieen naar de chinees in Barchem geweest. Evelien is overdag geweest met Stijn en Imke. Het was gezellig.
    Waren alle oormerken er nog bij de schapen ? Als bij de koeien beide oormerken er uit zijn dan bestelt een boer hier eerst 1 oormerk en een paar weken later weer 1 oormerk. Als je er 2 tegelijk besteld met het zelfde nummer dan doen ze moeilijk.
    Voor wat de toekomst betreft, neem je beslissingen weloverwogen en blijf er dan bij.
    Geniet nog van de mooie dagen.

Herman

• 16 September 2010 - 11:55

Evelien:

Hoi Stefanie en Rob,
    leuk om cantharellen te zoeken en idd ook een goed idee om ze nog even extra te laten checken als je niet zeker weet of je de goede hebt :-).
    Leuke foto's ook, vooral die met die wortel, ha, ha.Ik heb ook nog mooie foto's, o.a. van de zonsondergang aan het meer. Ik zal proberen er eentje te sturen!

Groetjes Evelien

• 16 September 2010 - 19:46

Els:

Heerlijk dat er weer nieuws is via de weblog.
    Leuke foto's, kan ik ze bijbestellen?
    Van de foto van Toby kan zo een felicitatiekaart gemaakt worden.De foto met de zussen straalt veel gezelligheid uit.
    Ik had vanavond de geest voor weer eens een kleine impressie, hier komt hij.

Een septemberavond.

Fietsen met Bas
    Regenlaarzen aan
    Het is overal modderig

Laagstaande zon
    Grote wolkenpartijen
    Het gaat toch regenen

Regencape aan, het zet toch niet door
    Een regenboog verschijnt.

Op de camping nog enkele kampeerders
    Ik ruik bij een huis de houtkachel
    Er wandelen nog een paar mensen

Hier en daar kleuren de bladeren
    De Amerikaanse eik wordt al rood
    Door de harde wind veel gevallen eikels

De mais is nog niet rijp
    Het aardappelland staat gedeeltelijk onder water
    Het wordt al vroeg donker

Thuisgekomen de was die onder de kapschuur hangt binnengehaald
    Binnen nog even verder drogen
    Het duifje mag ook naar binnen

Inmiddels te donker om nog met Bas te spelen
    Teleurgesteld gaat hij in de mand liggen
    Tijd voor koffie

Man bijt hond en de wereld draait door gemist
    De schemerlampen aan
    Een boeket in herfstkleuren maakt de sfeer compleet

Stefanie en Rob succes met "alles"
    Liefs Els.

• 16 September 2010 - 21:48

Ellen:

fijn weer van- en over jullie te horen!! mooie foto's...(hoi plaatje Toby!)
    maar..hét dilemma...tja.
    wat is wijsheid..naast...
    blijf bij je zelf, zorg voor het 'goede gevoel'.
    kortom;sterkte, wijsheid en..een knuffel. LL.

• 18 September 2010 - 13:37

Margje:

Hoi Stefanie en Rob, ook ik volg nog steeds trouw jullie weblog.

Het is fijn dat er mensen zijn die je goed hebben opgevangen. Maar kennelijk is het tijd om jullie eigen weg te gaan, spannend hoor! En vooral positief! Jullie lijken me een wijs stel. Erg leuk en avontuurlijk allemaal!

Veel succes met het zoeken naar een geschikt huisje!

Liefs Margje

• 09 November 2010 - 16:08

Madelinde:

Nou ,ik vind jullie bikkels! Dat moest ik even gezegd hebben :) Ik ga snel je andere blog ook lezen.
    Liefs van Madelinde